12 goede redenen om te gaan fietsen

Twijfel je of je een ritje gaat maken op de fiets. Wij geven je alvast 12 (!) goede redenen om de auto te laten staan en de tram voorbij te laten rijden!

 • Snel op plaats van bestemming.
 • Zeker in een grote stad waar je met de auto nog wel eens vast komt te staan door stoplichten, laden en lossen van vrachtwagens of drukte op de weg.
 • Beter slapen. Uit onderzoek van de Stanford University School of Medicine blijkt dat wanneer je 20-30 minuten fietst per dag, je sneller in slaap valt en je slaap met ruim een uur verlengt. Beweging zorgt ervoor dat het stresshormoon cortisol uit je lichaam verdwijnt, waardoor je beter slaapt.
 • Er jonger uit zien. Beweging zorgt voor een jonge huid in combinatie met UV licht. Smeer je wel goed in voordat je naar buiten gaat!
 • Vergroot je hersencapaciteit. Fietsen helpt in de aanmaak van nieuwe cellen in je hersenen en met name in het gedeelte dat je geheugen beheert. Tijdens het fietsen worden bloed en zuurstof naar de hersenen gepompt wat zorgt voor meer activiteit van de receptoren.
 • Minder vaak ziek. Vergeet die appeltjes, fietsen is dé manier! Fietsen zorgt voor meer actieve immuuncellen in je lichaam die klaar staan om tegen een virus te vechten. Volgens onderzoek aan de University of North Carolina zijn mensen die 5 dagen per week, iedere dag 30 minuten fietsen, half zo weinig ziek als wanneer je niet fietst.
 • Draag bij aan het milieu. Er kunnen 20 fietsen worden geparkeerd op één parkeerplaats van een auto, 5% van het automateriaal en de productie energie wordt gebruikt om deze fietsen te maken en een fiets stoot geen schadelijke stoffen uit. Fietsen is efficiënter dan lopen, je bent sneller op je bestemming met dezelfde hoeveelheid energie.
 • Verbeter je seksleven. Fysieke activiteit draagt bij aan de gezondheid van je bloedvaten die je seksuele energie beter laat stromen. En voor de mannen van 50+ onder jullie die stiekem op deze vrouwen advies site meekijken: iedere week minimaal 3 uur fietsen verlaagt de kans op impotentie aanzienlijk!
 • Versterk je lichaam tijdens de zwangerschap. Vrouwen die fietsen terwijl ze zwanger zijn hebben het na de bevalling minder zwaar en hebben gemiddeld een beter humeur tijdens de 9 maanden zwangerschap. Zo blijft ook je conditie een beetje op pijl.
 • Een gezond hart. Regelmatig fietsen verlaagt de kans op hartproblemen met 50% volgens studies aan de Purdue Universiteit in Amerika.
 • Je baas zal van je houden. Een studie van 200 mensen door de Universiteit van Bristol heeft als resultaat gegeven dat mensen die sporten naast of tijdens het werk beter presteren op kantoor. Ook is hun motivatie hoger en hun stressniveau lager. De fietsers werken gemakkelijker de hele dag door. Helaas is er geen link gevonden tussen fietsen en het krijgen van promotie.
 • Afvallen. Je kunt beter iedere dag een half uurtje fietsen dan 1x per week gaan hardlopen. Bij hardlopen komt jouw lichaamsgewicht x3 op de grond bij iedere stap. Dit geeft harde klappen in je lichaam. Bij fietsen rol je geleidelijk over het asfalt en heb je die zware klappen niet te verduren. Het meeste gewicht wordt namelijk gedragen door je zadel.
 • Maakt je creatiever. Schrijvers, muzikanten, artiesten, topmanagers en allerlei andere professionals gebruiken sport om mentale blokkades op te heffen, belangrijke beslissingen te nemen en creatief te kunnen nadenken. Volgens onderzoek is 25 minuten aerobic oefeningen voldoende om een creatieve boost te krijgen. Je bent even in een andere omgeving, neemt veel verse zuurstof tot je en je hersenen krijgen een boost.