De zoektocht naar de perfecte fietsschoen

Review door Micaela Romani


Gevonden! Ik ben verliefd! De voordelen van een stijve zool en goed grip, de looks van een vrije tijds schoen en het gemak van veters! De GIRO Civila schoenen testen was een feestje! In het begin was het even spannend. Hoe stijf is de zool, is de stof niet te soepel en komen de veters niet tussen mijn tandwielen? Gaan mijn voeten stinken en bovenal… hoe ‘avontuurlijk’ is deze adventure schoen van GIRO?

Avontuurlijk was het zeker, in de modder op de MTB rondom het Oostvoornse meer. Met de nodige valpartijen op de route was opstaan een makkie. De schoenen geven goed grip dankzij de noppen voor en de stevige hiel. De spd plaatjes onder de zool zorgen ervoor dat je zowel op een mountainbike, als trekking fiets kunt stappen en ook in de sportschool bieden ze uitkomst. Je kunt er tevens heel makkelijk op lopen, op een parkeerterrein of een terras. Handig voor dat kopje koffie met appeltaart onderweg! En de veters? Fantastisch, back to basic. Geen ingewikkelde clips of klittenband dat na een tijdje niet meer zo goed plakt. Veters!

Dankzij het elastiekje halverwege de schoen kun je de gestrikte lussen veilig weg stoppen.

De Civila is comfortabel en zit meteen heel erg soepel. Met mijn reguliere schoenmaat 39, heb ik een fietsschoen maat 41 en voldoende ruimte over bij mijn tenen zodat ik niet tegen de voorkant aan zit. Ook staand fietsen ging prima op de MTB.

En met de Civila adventure schoen op de racefiets? Zeker wel op mijn oude racefiets met spd plaatjes, om les te geven tijdens de fietsclinics. Ideaal, omdat je dan ook gewoon kunt lopen. Op mijn nieuwe racefiets met SPD SL pedalen ga ik voor de stijfheid van een echte raceschoen. Zowel de schoen als de zool moeten dan voldoende steun geven tijdens langere ritten. Met name bij het staand wegfietsen en aanzetten op de racefiets komt veel kracht kijken en daarvoor heb ik liever een stijvere schoen, met carbon zool en zonder veters. Dat is weer te comfortabel. Deze schoen is perfect voor recreatieve ritten op een toerfiets, mountainbike of racefiets en dames, je maakt er zeker weten de blits mee!

De GIRO Civila adventure schoen is verkrijgbaar in twee verschillende kleurstellingen en te koop bij meerdere dealers in Nederland. Bekijk de dealerlijst op de website. Kosten? € 149,95.

Ben je zelf toe aan nieuwe fietsschoenen? Lees de tips over de verschillende schoenen, zolen en kliksystemen.