Deelnemen aan een toertocht: 10 tips

Ben je dit seizoen van plan om deel te nemen aan jouw eerste toertocht? Dan kun je daar misschien wel wat tips bij gebruiken. Ik je graag uit hoe jij een toertocht vindt die bij je past, maar ook waar je op moet letten bij het fietsen van de tocht op de dag zelf. Ontdek de 10 tips!

Kies een toertocht bij jou in de buurt

Wordt het jouw eerste toertocht dan doe je er slim aan om er een te kiezen die bij jou in de buurt is. Zo rijd je niet al te veel extra kilometers behalve de lengte van de tocht. Wil je graag een toertocht rijden die wat verder weg van huis is, pak dan lekker de auto of trein om er te komen! Zo blijf je fit voor de toertocht! Bij het kiezen van de afstand die je wilt gaan rijden komt het aan op jouw conditie. Afhankelijk van de training die je gedaan hebt in de wintermaanden, kun je vroeg in het seizoen al kiezen voor een langere rit. Ben je nog niet zo fit, kies dan voor een minder lange toertocht. Je kunt altijd later in het seizoen nog een toertocht doen en dan een langere afstand afleggen.

Populaire toertocht of juist niet

Bijna iedereen heeft de Amstel Gold Race op haar lijstje staan en ook de Classico Boretti en de Classico Giro Utrecht zijn populaire toertochten. Voordat je jouw keuze maakt welke toertocht(en) je dit jaar wilt gaan fietsen, doe je er slim aan eerst bij jezelf na te gaan of je een heel populaire toertocht wilt fietsen. De sfeer is fantastisch en je voelt je bijna een profrenner, maar het is ook heel erg druk! Niet alleen op de route, maar ook bij de verzorgingsposten, de start en de finish.

Speciaal voor dames

Er bestaan toertochten die speciaal voor dames worden georganiseerd! Iets voor jou? Hieronder vind je het overzicht voor 2016! Wil je liever in het wiel van de mannen rijden, dan kun je uit alle toertochten kiezen die in Nederland worden georganiseerd.

Schrijf je in

Voordat je deel kunt nemen aan een toertocht, moet je je inschrijven. Dit doe je op de website van die toertocht. Veel informatie over de verschillende toertochten vind je terug op de website van de NTFU. Hier staat ook een handige lijst met toertochten. Je kunt in die lijst zoeken naar tochten bij jou in de buurt, tochten van een bepaalde lengte en in een bepaalde periode van het jaar.

Fiets samen

Een toertocht van 50 km fiets je nog wel alleen maar heb jij je ingeschreven voor een 100 km tocht of langer, dan is het wel fijn als je zo nu en dan bij iemand uit de wind kan rijden. Ken je andere dames met wie je graag samen fietst? Vraag ze mee en schrijf je gezamenlijk in voor een leuke tocht bij jullie in de buurt! Toch individueel ingeschreven? Er zijn genoeg deelnemers en de kans is groot dat je bij een ander groepje aan kunt sluiten. Je bent niet de enige die de toertocht zal gaan rijden! Let wel op wanneer je bij iemand in het wiel fietst. Tijdens de toertochten is het drukker op de weg dan je gewend bent en fietsen er meer mensen vlak voor of achter je. Zorg dat je altijd je handen op je remmen hebt, zodat je op tijd kunt ingrijpen wanneer dat nodig is.

Volg de bordjes!

De meeste toertochten zijn uitgestippeld op de weg of met bordjes langs de weg. Een enkele keer zul je zien dat er kruispunten worden vrijgehouden door verkeersregelaars zodat je nooit hoeft te stoppen op de route voor het andere verkeer. Door de bordjes goed te volgen voorkom je dat je verdwaald, extra kilometers maakt of de verzorgingspost met super lekkere bananen mist!

Check het weerbericht

De juiste kledingkeuze maakt jouw fietstocht een stuk aangenamer! Bekijk een paar dagen van te voren, maar zéker de ochtend van de toertocht het weerbericht en maak op basis daarvan de juiste kledingkeuze. Vergeet ook niet naar buiten te kijken of even het balkon op te lopen. Dan zie meteen wat voor weer het is en voel je wat de temperatuur doet! Op de website vind je kledingadvies voor de vier seizoenen. Twijfel je? Je mag BeautyCycling altijd om advies vragen! Mail naar info@beautycycling.nl en ik kijk met je mee naar het weer(bericht). Op basis daarvan ontvang je een persoonlijk en speciaal voor jouw toertocht samengesteld kledingadvies!

Controleer je fiets

Is je fiets in orde? Wanneer heb je voor het laatst een beurt laten uitvoeren bij jouw wielerspeciaalzaak? Zorg ervoor dat je fiets in goede staat is en alle onderdelen goed werken. Vergeet ook niet om vlak voor de toertocht je banden op te pompen! Controleer even of er in je zadeltasje een reserveband, bandenlichters en een tooltje aanwezig zijn. En heb je een pomp op je fiets? Het zijn van die handige dingen die je zo maar ineens nodig kunt hebben!

Eten voor, tijdens en na de tocht

De avond vooraf een lekker bord pasta en de volgende ochtend een stevig ontbijt met muesli/granen, banaan en yoghurt. Een fijn bakje koffie om je wakker te maken! Smeer krentenbollen met boter en kaas voor onderweg, een energiereep of twee in het zakje van je wielershirt en gaan! Vul je bidons met water of met een dorstlesser. Het mooie van een toertocht is dat je er de hele dag over mag doen, dus een tussenstop voor appeltaart, een tosti of een warme kop soep bij een restaurantje op de route kan gewoon! Het is geen wedstrijd, het gaat om een leuke fietsrit! Zorg er na afloop voor dat je je zouten en mineralen aanvult, neem een frisse smoothie voor vitamines en eet een goed avondmaal zodat je weer helemaal op kracht bent!

Vergeet je strava niet aan te zetten

Niets is vervelender dan er ’s middags achterkomen dat je vergeten bent je Strava aan te zetten, net nu je ’s avonds die verjaardag hebt en hét bewijs van je eerste toertocht wilt delen met vrienden! •