Energie opdoen! Plan een fietstraining vlak voor/na je werk

In een wereld waarin iedereen ontzettend veel tijd kwijt is aan werk en reizen naar het werk, schiet het sporten er nog wel eens bij in. En dat is begrijpelijk. Je komt ‘s avonds moe thuis en moet de volgende dag weer vroeg op. De weekenden staan bol van de boodschappen, de kinderen moeten naar hockey, zwemles en voetbaltraining en ’s zondags staat in het teken van een verjaardag. Om toch een beetje te kunnen sporten en er niet al te veel tijd aan kwijt te zijn, vind je hieronder een paar tips die jouw sportritme weer een beetje op gang krijgen. Een half uurtje hardlopen is een optie, maar heb je er wel eens aan gedacht om in alle vroegte een ritje op de racefiets te maken vóórdat je naar je werk gaat?

’S AVONDS FIETSEN? ETEN VOORDAT JE THUIS BENT!

Wanneer je reistijd hebt, in bijvoorbeeld de trein of de auto, kun je ervoor kiezen om een kleine maaltijd mee te nemen naar je werk. Deze nuttig je vlak na je werk, lekker onderweg. Fiets je in een half uurtje naar huis, dan kun je alvast in het laatste uur op je werk iets eten. Eenmaal thuis kun je meteen je fietskleren opspeuren en een lekker stukje trappen!

NIET SCHAKELEN!

Het wordt steeds vroeger donker en dus is het handig om meteen te vertrekken, zodat je rond 21 uur weer binnen bent voor een douche en een maaltijd! Een lange rit van 75 km zit er dan niet in zo in de avonduurtjes. Wanneer je niet al te lang onderweg wilt zijn en toch een flinke training op de fiets wilt doen, kies er dan voor om in 1 verzet de hele rit te fietsen. Ik weet het, al die verschillende verzetjes zitten niet voor niks op je fiets, maar voor een flinke kracht- en conditietraining kun je best een keer 1 verzet kiezen. Niet te licht, niet te zwaar. Zo wordt starten bij een stoplicht of kruispunt een aangelegenheid waarbij je wel moet gaan staan en wind tegen is meteen een uitdaging voor je benen.

KRACHT & CONDITIE

Een rit door de duinen biedt je het beste trainingsveld. Met kleine klimmetjes en korte afdalingen rijdt je op je eigen kracht omhoog en rol je rustig naar beneden. Niet afschakelen terwijl je omhoog rijdt vergt kracht en energie. Daarbij train je niet alleen je been-rug en buikspieren, maar ook je conditie en uithoudingsvermogen worden aangesproken. Niet opschakelen wanneer je naar beneden rolt betekent dat je rustig kunt mee peddelen en je de spieren in je benen rust gunt. Geniet ervan en kom even op adem voordat het volgende heuveltje je opwacht! Natuurlijk kun je ervoor kiezen om alleen de heenweg niet te schakelen en op kracht en karakter te rijden. De terugweg, afhankelijk van jouw route met windje mee, is dan een lekker stukje om uit te rijden naar huis. Ga je voor een training zoals hierboven beschreven, kies dan een afstand van +/- 40 tot 50 km.

IN YOGAHOUDING OP DE BANK

Ga niet meteen slapen, maar raas even uit. Je lichaam heeft zich opgewarmd en ondanks dat je een frisse douche hebt genomen is het goed om even uit te dampen. Even ontspannen op de bank met jouw diner op schoot. Let op! Ga je in kleermakerszit zitten, dan kan het zijn dat de kramp in je hamstrings of kuiten schiet! Kies voor een licht verteerbare maaltijd, zoals een koude pastasalade of couscous met gegrilde groente en kip. Nog meer trek? Een bakje yoghurt met wat honing als toetje en een lekkere kop thee en je bent klaar voor je bedje. Nog te wakker? Wandel even een blokje om, goed voor de beentjes!

VOOR DE OCHTENDMENS

Natuurlijk kun je deze training ook ’s ochtends doen, voordat je naar je werk gaat. Zodra het zonnetje op komt, stap je uit bed en zet je een verse kop koffie. Een bak yoghurt, wat fruit en muesli zijn voldoende om een ritje van 40km te fietsen. En als je na 2 uurtjes thuis komt, ga je fris gedoucht en met een voldaan gevoel naar je werk! Hoe laat gaat jouw wekker morgenochtend?