Gebruik die versnellingen!

Iedere racefiets heeft voor een serie tandwielen en achter een cassette die er samen met de ketting en een setje shifters (in je stuur) voor zorgen dat je in verschillende versnellingen kunt rijden. Zonder teveel in te gaan op de technische details en de tandwielverhoudingen leer je tijdens een basisclinic racefietsen hoe je goed kunt schakelen.

We zoeken een weg uit waar schakelen nodig is. Bijvoorbeeld de duinen tussen Scheveningen en Wassenaar of een vlak stuk met behoorlijke wind tegen. Tijdens verschillende oefeningen zul je alle mogelijke opties ontdekken en gaandeweg merk je dat het schakelen je steeds beter afgaat!

Een tip voor als je zelf een stukje gaat fietsen, alleen of samen met iemand:

Gebruik die versnellingen! Ze zitten niet voor niets op je fiets. Wees niet bang dat er iets kapot gaat. Zolang je doortrapt terwijl je schakelt is er niets aan de hand.

Zorg ervoor dat je wat ruimte op de weg hebt, zodat je een schakelfout kunt maken. Het ergste wat kan gebeuren is een ketting die eraf vliegt of misschien breekt. Wanneer je ketting eraf ligt, leg je deze er voorzichtig weer op. Is deze gebroken, dan zul je moeten ponsen en met een meegebrachte snelsluiter deze weer repareren. Wil je weten hoe dit met? Houd dan website in de gaten voor een workshop pech onderweg.