Geen winterslaap voor jouw racefiets dit jaar!

Tips van Daniël Coutinho van FIETS met KENNIS


Ben jij die renner die het hele jaar door op het asfalt te vinden is? Held! Ga zo door! Dit compliment zou ik aan werkelijk iedereen willen uitreiken, maar sommige hebben een klein zetje nodig. Elk jaar weer verdwijnen er namelijk tal van stalen, aluminium of carbon rossen in de schuur om pas bij de eerste serieuze zonnestralen in het voorjaar weer naar buiten te mogen. Het zijn net koeien in de Alpen die in maart de lente ruiken. Opeens zijn ze er weer, rondspringend en dartelend over de straten. Ontdaan van hun dikke stoffige winterjas.

Wat nu als we dat nou eens anders aan gaan pakken en die donkere, koude en natte winter doorfietsen. Eigenlijk een beetje zoals mountainbikers dat doen! Clichés kun je overboord gooien. “Nee dat kan niet, dat is slecht voor je materiaal” of “Levensgevaarlijk, die natte straten zijn dan zo glad” of “Ik hoorde van mijn fietsenmaker dat…. – Je door kunt fietsen!

Iedereen is denk ik wel bekend met cyclocross. Mannen en vrouwen die zich op een gemodificeerde racefiets over een nogal blubberig soort van mountainbike parcours begeven.

Het materiaal dat zij gebruiken is identiek aan jouw racefiets. Slecht voor je fiets? Nee hoor, het vergt alleen wat extra aandacht. Net als jouw winterkilo’s, die ga jij ook wat extra aandacht geven de komende maanden.

Maak van je racer een cyclocrosser in een handomdraai

Om je fiets winterproof te maken begin je met een setje ‘all wheater’ buitenbanden die net wat breder zijn dan je huidige banden. Ik adviseer om het maximale van je frame en remmen op te zoeken. Dit betekent vaak 25 of 28 mm brede banden. Deze bieden je net wat meer comfort, zorgen voor minder kans op lek rijden en leveren je in die natte bochten juist grip op het moment dat je zomerbanden het al hadden laten afweten.

Zorg voor nieuwe remblokjes van een wat zachtere soort rubber. Deze hebben meer grip op je velg als ze nat zijn.

Maak na elke rit je hele fiets goed schoon. Vergeet vooral je ketting, tandwielen en derailleurs niet! Deze zijn gemaakt om onder veel zwaardere omstandigheden te moeten werken maar geven het wel na een tijd van mishandeling op.

Zorg dat je zichtbaar bent wanneer het een beetje schemert of mistig is. Zijn je lampjes opgeladen en heb je ze op je fiets gemonteerd? Vergeet ze niet aan te doen!

Naast je verlichting kun je er voor zorgen dat je goed reflecterende kleding hebt. Hierdoor zien andere weggebruikers je onder alle omstandigheden beter.

In de winter is de gouden regel het dragen van laagjes. Een thermo shirt, een warm lange mouwen wielershirt en een winterjack zullen geen overbodige luxe zijn evenals een gevoerde lange broek of een winddichte broek. Overschoenen zijn te adviseren om je voeten warm en droog te houden en dichte handschoenen zodat je vingers warm blijven. Zorg ervoor dat de verschillende lagen het vocht goed doorvoeren naar de buitenste laag en zo naar buiten. Dit doe je door goed thermisch ondergoed aan te schaffen. De middelste laag dient als isolatie en de buitenste laag is om de wind en regen tegen te houden. In de winter kan het buiten wat donkerder zijn en kun je kiezen voor een zonnebril met gele of transparante glazen. Vergeet je helm met helmmuts niet!

Voor nu heel veel fietsplezier en maak van die poetsbeurt een feestje. Je mag jezelf daarna natuurlijk altijd die warme choco gunnen, want je hebt immers doorgefietst!