Hoe koop ik mijn eerste racefiets?

We vragen het Daniël Coutinho, oprichter van FIETS met KENNIS en al 12 jaar werkzaam in de branche. Hij vertelt ons wat er allemaal komt kijken bij het aanschaffen van je eerste racefiets.

Hé Daan, mijn vader heeft nog een racefiets in de schuur staan, daar kan ik eerst een rondje op rijden toch?

Is het jouw maat? Ja natuurlijk!

Mijn maat? Hoe weet ik of het mijn maat is?

Je kunt bij een wielerspeciaalzaak een frame meting laten uitvoeren. Hierbij komen alle belangrijke aspecten aan bod, waar een frame bij jou aan moet voldoen. Een fietsmeting brengt kosten met zich mee die variëren van 50 tot 150 euro. Mijn tip is om hier niet op te besparen! Hoe beter je op je fiets zit, hoe meer plezier je eraan beleeft en hoe kleiner de kans op blessures.

Kan ik dan het beste naar een wielerspeciaalzaak of een fietsenwinkel gaan?

Zoals de naam al zegt is een fietsenwinkel geen wielerspeciaalzaak.

Dus als ik het goed begrijp kan ik bij de plaatselijke fietsenwinkel, waar ik een racefiets in de etalage heb zien staan, beter niet naar binnen gaan?

Nee, dat is niet waar. Ook een fietsenwinkel kan personeel in dienst hebben die veel van racefietsen afweet. In een wielerspeciaalzaak ben je er in ieder geval zeker van dat de juiste vakkennis in huis is. Daar kun je vaak een uitgebreidere fietsmeting laten uitvoeren.

Als ik me heb laten opmeten, kan ik dan het beste eerst een tweedehands racefiets aanschaffen voordat ik een nieuwe koop Misschien vind ik de sport minder leuk dan verwacht.

Nee hoor! Je kunt ervoor kiezen om een tweedehands racefiets te kopen om te kijken of je de sport echt leuk vindt, voordat je er veel geld in gaat stoppen. Nadeel van een tweedehandsje is de grotere kans op technische mankementen. Wanneer je het gevoel hebt dat je het racefietsen leuk vindt, kun je evengoed meteen een nieuwe aanschaffen. In de winkel kunnen ze er dan voor zorgen dat je er meteen goed op zit!

Ik ga dus binnenkort naar een wielerspeciaalzaak. Kan ik het beste naar de winkel gaan samen met iemand die er verstand van heeft?

Nee, over het algemeen vinden fietsverkopers het vervelend als er iemand mee komt die er meer verstand van lijkt te hebben. Je kunt rustig af gaan op het advies dat je in de winkel krijgt. Het is tenslotte hun vak! Je kunt natuurlijk wel bij vrienden die racefietsen informeren welke winkel zij aanbevelen.

Je hoort vaak dat racefietsen een dure hobby is, maar is dat ook echt zo?

Nee, natuurlijk brengt racefietsen kosten met zich mee. Gelukkig kun je het zo bont maken als je zelf wilt! Er is wel een ondergrens. Je kunt bij de aanschaf van een nieuwe racefiets rekening houden met een bedrag van zo’n 800 euro voor een goed instapmodel.

Ok, dat is aannemelijk. Maar dan…

Dan ben je er inderdaad nog niet! Je fiets zal niet geleverd worden met pedalen. Hier kun je zelf een keuze in maken. Wat voor pedalen wil je en wat voor schoenen. Schoenen zijn heel persoonlijk. Mijn advies is om ze goed te passen! Houd daarbij rekening met minimaal 1 cm ruimte bij je tenen. Je koopt fietsschoenen vaak 1 of zelfs 2 maten groter dan je reguliere schoenmaat. Betreft de pedalen kun je ervoor kiezen om wel of niet vast te klikken. Bij de kliksystemen zijn er verschillende soorten en daar kunnen ze je in de winkel alles over vertellen.

Ik snap het! Een nieuwe racefiets, klikpedalen en schoenen. En bij de eerste rit ga ik meteen onderuit. Of valt dat wel mee?

Meteen is misschien wat overdreven, maar je zult even moeten wennen aan het in- en uitklikken! Probeer dit eerst thuis naast bijvoorbeeld je aanrechtblad. Daar kun je je aan vast houden terwijl je met je voet de beweging oefent. Let wel, al rijdend gaat dit een stuk makkelijker! Zorg ervoor dat je in de winkel advies hebt gekregen over hoe je deze pedalen zelf kunt afstellen.

Wat heb ik nog meer nodig voor mijn eerste fietstocht?

Ik zal het even opsommen: korte broek met zeem, ondershirt, wielershirt, handschoentjes, bandenlichters, helm, zonnebril, bidonhouder, nieuwe binnenband, zadeltasje, pompje, sokken, je id-bewijs, zorgpas en een bidon!

Wouw! Dat is me nogal wat.

Ja, dat zijn een heleboel spullen. Denk bij een startersset inclusief fiets en accessoires aan zo’n 1000 tot 1250 euro. Maar…. fietsplezier gegarandeerd! En vind je het nog steeds een beetje spannend, dan kun je een cursus volgen. •