Jan Janssen in de Maurienne

Om 10.00 uur aan de voet van de Col de la Madeleine is waar we hadden afgesproken. De nuchtere man uit Den Haag, geboren in de straat waar BeautyCycling zich nu vestigt, stapt uit zijn auto en stelt zich voor.

“Jan Janssen, goedemorgen. We gaan die pokkenberg toch niet op fietsen hè?!” – is het eerste wat hij zei. Want ja, ook topwielrenners als Jan Janssen, met vele overwinningen in de wielerwereld waaronder de Tour de France, vinden bergen als de Col de la Madeleine en de Galibier gewoon serieuze uitdagingen.

We rijden naar de top van de Glandon, voor wat prachtige foto’s in het ruige landschap van de Maurienne. Een écht fietsdal, waar je een hotel kunt boeken met gratis fietsenstalling. Waar je niet om de croque-monsieur en de chèvre chaud salades heen kunt en waar vele Nederlanders, Belgen, Duitsers, Australiërs, mensen uit heel de wereld op vakantie gaan, om daar de bergen te bedwingen. Van de Galibier tot de Col de la Madeleine en de Croix de Fer. Het zijn joekels, waarvoor je op zijn minst getraind moet zijn en waar een staaltje karakter voor nodig is. Maar ben je eenmaal boven, dan trotseer je de berg maar vooral jezelf.

Jan vertelt dat hij het zo mooi vindt hier in de Maurienne.

Tijdens de Tour de France heb je geen tijd om om je heen te kijken. Je let op je concurrenten en op de weg, maar genieten van de prachtige omgeving is er dan niet bij.