Klikpedalen: hoe moet je in- en uitklikken?

Leuk die klikpedalen, maar hoe werkt dat nou eigenlijk?

Allereerst, zorg dat je op een weg begint waar je de ruimte hebt. Je begint met het inklikken van 1 voet. Dit kun je het beste doen, wanneer je pedaal ‘beneden’ is, zodat je kracht kunt zetten. Zorg dat de bal van je voet, de voorkant, op de juiste plek in het pedaal valt en door kracht naar beneden uit te oefenen hoor en voel je vanzelf je schoen vastklikken in je pedaal.

Zodra 1 voet is ingeklikt, zet je met je andere been af zodat je begint te rollen. Ga op je zadel zitten en klik nu ook je andere schoen in, wanneer het pedaal beneden is. Nu kun je weg fietsen! Geniet van de rit!

Je moet stoppen… hoe klik je uit?

Nader je een stoplicht of kruispunt of moet je een noodstop maken om wat voor reden dan ook, dan is het van belang dat je weet hoe je snel kunt reageren en dus dat je snel kunt uitklikken en je voet(en) op de grond kunt zetten. De beweging om je schoen uit je pedaal te klikken is voor alle klikpedalen hetzelfde. Je voet blijft horizontaal en met je hak geef je een flinke schop naar de buitenkant. Nu voel en hoor je onder de bal van de voet dat je loskomt van je pedaal.