Met de billen bloot: de fietsbroek!

Speciaal voor dames die twijfelen of zij de juiste fietsbroek hebben of binnenkort een nieuwe willen aanschaffen staan hieronder een aantal handige tips.

Damesbroeken versus herenbroek

Wanneer je even googled op fietsbroeken voor dames en heren kom je er al gauw achter dat de meningen verdeeld zijn. Om maar meteen een cliché van tafel te gooien… Moet je als dame persé in een damesbroek fietsen? Nee! Bij damesbroeken is rekening gehouden met de vormen van het vrouwelijk lichaam. Wanneer een herenbroek beter aansluit bij jouw lichaam en die lekkerder zit, dan is het prima om in een herenbroek te rijden.

In het pashokje

Ga je een nieuwe fietsbroek passen, let dan vooral op de pasvorm en het aantal panden. Wil je een broek zonder bretels, kies dan voor een model dat wat hoger zit bij je buik en rug. Dat is lekker warm en de broek gaat minder snel snijden in de buik. Fietsbroeken voor dames hebben steeds vaker een mooi afgewerkte rand bij de bovenbenen, waardoor deze netjes aansluiten. De panden in de fietsbroek zijn het aantal verticale stroken stof waaruit een broek bestaat. Meerdere stroken betekent dat de broek rondom je benen en billen vaak mooier aansluit. De stof kan zo makkelijker meebuigen rond jouw lichaam. Of je wel of niet bretels aan jouw fietsbroek wilt is erg persoonlijk. Zonder bretels kun je wat makkelijker naar het toilet. Mét bretels blijft de broek beter zitten en heb je altijd een warme rug. Er bestaan tegenwoordig broeken waarvan de bretels tussen de borsten doorlopen of juist eromheen. Ook zijn er merken die damesbroeken hebben gemaakt met een rits/flap zodat de achterste helft open kan wanneer je naar het toilet moet, zonder dat de hele broek uit gaat.

Doe alsof je op de fiets zit

Fietsbroeken kun je het beste passen in fietshouding. Dat klinkt gek, maar ga maar eens rechtop staan met een broek met bretels. Deze trekken je naar beneden aan je schouders en het lijkt alsof de broek te klein is. Buig je in fietshouding dan merk je dat de broek precies is gemaakt om in die vorm het beste te presteren.

Naast de pasvorm en de juiste maat, kun je letten op de zeem. Heb je een vrij hard zadel, kies dan voor een wat dikkere zeem. Is je zadel vrij zacht, dan kun je best een broek aanschaffen met een wat dunnere zeem. De zeem is met naden in de stof van de broek gestikt. Let er hierbij op, dat wanneer jij de broek aan hebt, de naden niet irriteren in je lieslijn. De duurdere broeken hebben een gelijmde zeem wat meer comfort biedt. Iedere broek valt anders en iedere dame is anders. Passen is dus erg belangrijk!

Ga voor comfort

Wanneer je een nieuwe fietsbroek nodig hebt, ga dan voor comfort! Verkies een broek die lekker zit boven een die heel erg mooi staat of van je favoriete merk is. Het is belangrijk dat je blij wordt van het fietsen in je nieuwe broek en dus moet deze gewoonweg lekker zitten! Zie je rimpels in de stof bij het passen, dan is de kans groot dat je een maat te groot te pakken hebt. De broek moet netjes aansluiten om je benen en billen, maar niet té strak zitten. Passen dus! Je kunt zelfs even vragen of je op een zadel mag zitten in de fietsenwinkel, zodat je weet hoe de broek “zit”!

Met de billen bloot

Dames, onder een fietsbroek draag je niets. Helemaal niets! Met blote billen stap je zo in de fietsbroek. De broeken zijn daar speciaal voor gemaakt, om irritatie van ondergoed te voorkomen. Vind je het niet hygiënisch? Je kunt een broekenvet gebruiken die anti bacterieel werkt. En na iedere rit gooi je de broek natuurlijk meteen in de wasmachine. Een wasprogramma op 40 graden volstaat. Zónder wasverzachter, mét het wasmiddel dat je voor je alledaagse kleding ook gebruikt.

Budget

Natuurlijk zitten er aanzienlijke prijsverschillen in de fietsbroeken. Ieder merk heeft zo zijn eigen ideeën over een zeem, bretels, pasvorm, panden en dus het prijskaartje. Bepaal je budget voordat je naar een winkel gaat. Zo kun je gericht zoeken. Hoe duurder de broek, hoe beter de kwaliteit. De broeken die wat duurder zijn gaan over het algemeen langer mee. Kies vooral een broek die mooi aansluit bij jou lichaam, die meteen lekker zit in het pashokje en die bij jouw budget past. Kom je er niet helemaal uit. Je kunt altijd een mail sturen naar info@beautycycling.nl wanneer je hier vragen over hebt!