Overwinteren op de Tacx Vortex Smart

Overwinteren als fietser is niet altijd even makkelijk. Sneeuw, ijzel en kou doen je de das om. Letterlijk, wanneer je de hele winter door blijft fietsen op de weg! En bij deze dan ook meteen een ode aan de bikkels die dat hebben gedaan.

Dat we in de winter moeten blijven trainen om op de eerste lentedagen een beetje fit voor de dag te komen, is duidelijk. Dankzij een Tacx trainer is mij dat ook gelukt. De Vortex Smart zet je het beste in je woonkamer, vol in het zicht zodat je niet vergeet dat het onderdeel moet zijn van je wekelijkse bezigheden. Al snel kom ik erachter dat de Tacx voor de TV neerzetten mij niet veel oplevert, maar dat is aan iedereen om zelf te ervaren. Me focussen op het beeld en intussen zelf bewegen, zittend en staand, daar word ik misselijk van. TV uit, oordopjes in en muziek aan! Kijk, dat is aangenaam. Eenmaal de locatie bepaald, is het een kwestie van de trainer kalibreren en trappen maar!

De Vortex Smart is er een uit de luxe categorie. Met een smartphone app (werkend op een iPhone 4s of nieuwer en een iPad 2 of nieuwer) kun je de weerstand van de elektromotor bepalen. Je ziet vervolgens het verloop van je rit in een grafiek met data als afstand, tijd, weerstand en stijgingspercentage (en eventueel je hartslag wanneer je een hartslagmeter draagt). Via de app bepaal je hoe zwaar je wilt trappen en zo maak je zelf een training. Minpuntje is dat je in deze app geen gegevens kunt opslaan. Heb je een iPad dan kun je verschillende virtuele bergpassen beklimmen, je trainingen opslaan en je eigen scores keer op keer verbeteren. Een prima methode om te overwinteren!

Meer informatie vind je op de Tacx website >