Rust & ruimte op Schiermonnikoog

Het Nationaal Park Schiermonnikoog is een van de meest unieke natuurgebieden van Nederland. Op een relatief klein oppervlak vind je zoveel verschillende landschapstypen, van bossen en duinen tot strand en wadden! Wanneer je op zoek bent naar rust en ruimte ga je dit op Schiermonnikoog zeker vinden.

In 1989 werd Schiermonnikoog benoemd tot Nationaal Park en de Waddenzee werd in 2009 zelfs toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dat bewijst dat de Schier zeker bijzonder is! Vanaf de veerhaven van Schiermonnikoog, waar je fietsen kun huren, voeren schelpenpaden je langs de meest prachtige bezienswaardigheden en verschillende natuurgebieden op het eiland. Natuurlijk kun je ook je eigen fietsen meenemen! Je fietst langs de jachthaven en waterplassen. Ben je een vogelliefhebber dan kun je hier je hart ophalen in de vogelkijkhut. Binnen de kortste keren ben je in het dorp waar je de oude eilandhuisjes kunt aanschouwen. De oudste huizen in het dorp zijn van rond 1725 en hebben een typische, asymmetrische vorm.

Midden in het dorpscentrum vind je in het Willemshof het standbeeld de ‘Schiere Monnik’, die het eiland symboliseert. Walviskaken vormen de ingang van het Willemshof en zijn een verwijzing naar het rijke zeemansverleden van het eiland. Na een half rondje om de kerk, fiets je over de Torenstreek op de witte watertoren af, waar ook in de verte de rode vuurturen al opdoemt. De torens zijn beide in 1853 gebouwd, voor navigatie van scheepsverkeer. Verspreid in de duinen liggen bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Het eiland is een echte mix van natuur, cultuur en een stukje geschiedenis van Nederland!

De fietspaden op het eiland zijn goed onderhouden en onderweg kun je genieten van een kop koffie of een goede lunch in de verschillende restaurants. Meer informatie over het eiland vind je bij de VVV. En wil je jouw reis plannen, dan heb je natuurlijk de boot nodig! Tijden en kosten vind je op de website van Wagenborg Passagiersdiensten.