Tijd voor nieuwe fietsschoenen

Voor dames die al een tijdje fietsen is het welbekend dat op ten duur het een en ander gaat slijten en aan vervanging toe is. Zo ook je fietsschoentjes. Ze zitten niet meer zo lekker als toen je ze net nieuw had, de zool begint te slijten want stiekem heb je er best veel op gelopen naar al die koffietentjes en de zooltjes geven niet meer voldoende steun. Tijd voor nieuwe fietsschoenen! We geven je een aantal tips!

Of je nu kiest voor schoenen met veters, met klittenband sluiting, clips of ieder ander systeem… zorg ervoor dat je schoenen lekker zitten, je een centimeter ruimte over hebt bij je tenen en je de schoenen mooi vindt. Zo trek je ze met plezier aan en heb je de minste kans op last van je voeten. Laat je goed informeren in een wielerspeciaalzaak en pas verschillende modellen!

Bij de aanschaf van nieuwe fietsschoenen is het belangrijk dat je jouw eigen fietsdoel voor ogen houdt. Waar ga je de schoenen voor gebruiken? Denk hierbij aan de fiets(en) die je hebt en de tochten die je ermee rijdt.

Racefietsen op de weg

Ben je een echte racefietser, dan kies je voor een raceschoen met een vlakke zool. Deze kan bestaan uit kunststof of carbon. De keuze is afhankelijk van de stijfheid die jij wenst. Een carbon zool is een wat stijvere zool, maar tegelijk ook iets lichter. Wanneer je alleen op de racefiets zit, is het advies om te kiezen voor een raceschoen met SPD SL als kliksysteem. Deze schoenplaten vallen over de hele breedte van je voorvoet waardoor er een goede krachtverdeling ontstaat. Naast SPD SL heb je ook de mogelijkheid om te kiezen voor andere systemen, zoals LOOK of Speedplay. Daar horen ook weer andere pedalen bij!

Spinning in de sportschool

Zit je met regelmaat op een spinning fiets in de sportschool dan kun je met je SPD SL raceschoenen niet inklikken in de fietsen die daar staan. Daar heb je de kleine SPD plaatjes voor nodig, die niet onder alle racefiets schoenen passen. Iets om in gedachte te houden! Handig om te weten is dat een spd plaatje wel altijd onder een mountainbike schoen past. Zo kun je dus mountainbiken en spinnen met dezelfde schoenen!

Wist je dat je spinning en mountainbiken met hetzelfde paar fietsschoenen kunt doen! Hiervoor heb je de kleine spd plaatjes nodig onder een mountainbike schoen.

Mountainbiken

Zit je veel op de racefiets maar ook met grote regelmaat op je mountainbike. Dan is een “adventure schoen” meer iets voor jou. BeautyCycling heeft de GIRO Civila getest op zowel de mountainbike als op de spinning fiets in de sportschool. De voordelen van een stijve zool en goed grip, de looks van een vrije tijds schoen en het gemak van veters! >> Lees de review >