Tips voor een langere fietstocht

De zomer is in volle glorie in Nederland en ondanks dat er zo nu en dan een fikse regenbui valt of de wind de bomen doet omwaaien, wordt er heel wat gefietst! Tijdens kortere ritten is het voor de meeste dames niet zo moeilijk om te beslissen wat zij het beste mee kunnen nemen. Denk hierbij aan een kilometer of 50 op een doordeweekse avond, waarbij je in 2 uurtjes je favoriete rondje fietst, onderweg even stopt om je energiereep op te eten op een bankje en weer verder gaat zodat je vlak voor zonsondergang thuis bent. Maar, ga je op pad voor een langere tocht of zelfs een dagtocht, dan ga je het met die ene energie reep niet redden. Wat neem je mee en waar moet je over nadenken bij een langere fietstocht? Een handig overzicht met tips en adviezen vind je hieronder!

Voorbereiding

Check je materiaal. Is jouw fiets in orde en kun je een lange rit maken? Check even of de remmen oké zijn en of er geen speling op je wielen of het balhoofd zit. Bandjes oppompen! Twijfel je aan je materiaal? Dan kun je altijd even langs jouw dichtstbijzijnde wielerzaak fietsen. Zelf kun je makkelijk checken of de inhoud van het zadeltasje nog compleet is. Zitten er bandenlichters in, net als een nieuwe binnenband en een tooltje? Zo niet, nog even gauw aanschaffen!

Wat doet het weer? Heb je een tocht gepland, dan is het handig om even het weerbericht op te zoeken voor die dag. Zo kun je jouw fietskleding erop aanpassen. Misschien heb je wel een regenjasje nodig, of toch een lange broek. Zorg ervoor dat je werkt met laagjes! Voor een kledingadvies check je de tips gebaseerd op de 4 seizoenen: lente, zomer, herfst of winter.

Eten. Ga je onderweg ergens lunchen? Dan kun je met een banaan en twee energierepen zeker 100 km fietsen. Wanneer je zelf een lunch moet meenemen, kun je lekkere boterhammen smeren en deze in het achterzakje van je wielershirt meenemen. Een broodje appelstroop en een broodje kaas bijvoorbeeld. Aan jou de keuze. Wil je iets van chocola meenemen? Prima, maar check wel even of het geen 30 graden wordt op jouw geplande fietsdag, tenzij je van ‘melted chocolate’ houdt natuurlijk!

Route plannen. De route die je gaat fietsen is afhankelijk van jouw fietsdoel. Wil je naar een bepaald restaurant, een familie adresje of een leuke stad fietsen dan heb je niet zoveel keuze dan je route daarop af te stemmen. Maakt het je niet zoveel uit en gaat het je erom dat je lekker een dagje onderweg bent en met 100 – 150 km op de teller weer thuis komt? Let dan op de windrichting en de weersvoorspelling. Wind mee op de terugweg is nu eenmaal heel erg fijn en dat heb je grotendeels zelf in de hand. Tip: in Nederland waait het vaak vanuit het zuidwesten. Heb je een Garmin of ander navigatie apparaat op je fiets, dan kun je daar de route alvast inzetten. Veel dames volgen de knooppunten routes. Het enige wat je daarvoor moet onthouden (of opschrijven) zijn de knooppunt nummers! In het artikel “van knooppunt naar knooppunt” leggen we je uit hoe dit werkt.

Voordat je vertrekt

Kijk naar buiten! Het beste weerbericht kun je zelf uitbrengen en dat doe je door ‘s ochtends voor vertrek naar buiten te kijken. Loop even naar de stoep om te voelen wat de gevoelstemperatuur doet, kijk omhoog en naar de bomen. De bewolking, de wind en de temperatuur zijn bepalend voor de kleding die je aandoet.

Bidons vullen. Zorg dat je lekker vers water bij je hebt in een bidon. Heb je op jouw fiets plek voor nog een bidon, dan kun je die eventueel vullen met een energiedrank of Karvan cévitam. Een beetje smaak is soms wel lekker als je aan het fietsen bent!

Banden oppompen! Als je dat de avond van te voren nog niet hebt gedaan natuurlijk! Weet je niet hoe hard jouw banden moeten? In het artikel “hoe hard moeten je banden zijn” lees je er alles over.

Telefoon mee. Heb je alles bij je? Eten en drinken, helm en zonnebril op! Vergeet niet om geld mee te nemen net zoals een id-bewijs, zorgpas en een mobiele telefoon. Als er onderweg iets gebeurt, ben je in ieder geval bereikbaar.

Strava aan? Vergeet niet om je ritje te registreren voor de thuisblijvers!

Onderweg

Ga rustig van start. Je hoeft natuurlijk niet de halve rit je energie te sparen, maar ga rustig van start. Jezelf helemaal leeg rijden in de eerste helft van je rit is nooit lekker.

Probeer ieder uur iets te eten. Probeer het hongergevoel voor te blijven. Begin je trek te krijgen, dan ben je eigenlijk al wat laat! Wanneer je een tocht gaat maken van bijvoorbeeld 100 km, kun je ervoor kiezen om na 20 km en 40 km iets kleins te eten. Een banaan bijvoorbeeld, of een energiereep. Op 60 km mag je best even een terrasje pakken voor een lekkere lunch. Advies uit ervaring: kies voor een licht verteerbare maaltijd. Soep werkt goed, een uitsmijter met gesmolten kaas iets minder! Die kan nogal zwaar op de maag vallen waardoor je het eerste half uur na je lunch niet voorruit te branden bent.

Geniet van de rit! Je fietst omdat je daar plezier aan beleeft. Kijk lekker om je heen, geniet van de polders, het strand of de koeien in de wei, de zon die schijnt en het gezelschap met wie je op pad bent!

Na de fietstocht

Spring lekker onder de douche of neem een warm bad. Zodra je zelf schoon bent, wil je fiets ook een wasbeurt! Wil je weten hoe je dat het beste doet? Lees het artikel van Daniël Coutinho in het BeautyCycling magazine! Na een lange fietstocht heb je heel wat verbrand en eruit gezweet. Zorg er vervolgens voor dat de vitaminen en mineralen weer worden aangevuld met een welverdiend avondmaal!