Trainen voor een doel

Wordt dit het jaar waarin jij een prestatie gaat neerzetten waar iedereen trots op mag zijn, dan is het tijd om te gaan trainen! Of jouw uitdaging nu het deelnemen aan een lange toertocht is of het beklimmen van een berg in de zomervakantie, de voorbereiding is super belangrijk! Heb je een trainingsschema om fit te worden? Lukt het om het fietsen te combineren met jouw voeding- en leefpatroon? Heb je voldoende tijd ingepland om je voor te bereiden? Zomaar een aantal vragen die je aan jezelf kunt stellen bij het concretiseren van de weg naar jouw doel. Een weg die misschien wel belangrijker is dan het behalen van dat doel zelf!

Plan jouw fietsmomenten zorgvuldig in

Het allerbelangrijkste om te doen wanneer je naar een bepaald doel toe traint is een uitgebreid schema op stellen waarin je jouw fietsmomenten zorgvuldig inplant. Zo voorkom je dat je het ‘te druk’ hebt om te fietsen of niet gaat vanwege slechter weer. Wees hard voor jezelf, maar zorg dat jouw planning haalbaar is. “Iedere dag ga ik 30 km fietsen” is niet reëel wanneer je een 40-urige werkweek hebt. Plan liever minder vaak een rit in en rijd dan wat verder. Leg jezelf ook elke keer weer een uitdaging voor. Bijvoorbeeld iedere maand afsluiten met een nét iets langere rit dan normaal. Fiets je altijd 50 km rondjes, rijd dan aan het einde van de maand eens 75 km!

Fiets van A naar B

Trainen klinkt als routine en kan al snel saai worden. Om dat standaard ritme te doorbreken kun je andere sporten beoefenen naast het fietsen. Een ander alternatief is niet iedere keer dezelfde route fietsen. Stap eens met je fiets in de trein en stap er 60 km verderop pas uit. Fiets nu naar huis. Zo fiets je én in een nieuwe omgeving én heb je een doel om naar toe te fietsen in plaats van een rondje in de buurt. Tip: let op de windrichting en voorkom dat je de hele rit wind tegen hebt!

Muziek aan en gaan!

Sporten met muziek is een prima motivatie. Maak in Spotify of Deezer een favoriete playlist aan waarin de muziek na een aantal warming-up nummers je hart wat sneller laat kloppen. Muziek maakt je vrolijk en kan ervoor zorgen dat je het iets langer volhoudt, wat verder fietst of juist harder gaat trappen. Fiets je met oordopjes in? Let dan wel erg goed op het verkeer!

Eet voldoende voor, tijdens en na de trainingen

Je lichaam train je niet alleen door te sporten. Voeding speelt daar een heel belangrijke rol in. Afhankelijk van jouw fietsdoel kun je met een voedingsdeskundige een dieet opstellen. Vind je dat een stapje te serieus, dan kun je natuurlijk altijd zelf de schijf van vijf erbij pakken en een gezond en evenwichtig voedingspatroon aanmeten. Eet in ieder geval voldoende voor, tijdens en na de fietstochten. Strava en andere fiets-apps geven vaak weer hoeveel calorien je hebt verbrand. Die energie moet je ook weer aan je lijf teruggeven. Probeer tijdens het fietsen een hongerklop te voorkomen. En ben je net terug van een tocht, zorg dan goed voor jezelf en vergeet niet je zouten, mineralen en vitamines aan te vullen!

Gun jezelf tijd om te herstellen

Met jouw trainingsschema ben je constant in de weer, ook wanneer je even niet op de fiets zit. Het is namelijk erg belangrijk om je lichaam tijd te gunnen om te herstellen. Zorg dat je spierpijn eruit beweegt tijdens een rustig ritje of een ontspannen strandwandeling. Drink veel water en zorg dat je voldoende slaapt! Het lijken eenvoudige tips, maar ze nastreven is voor sommige hardwerkende enthousiaste fietsers soms nog knap lastig…

Succes met trainen, gezond eten en vooral ontspannen!