Very“Nice” – Fietsen en wandelen aan de Côte d’Azur

Twee uurtjes vliegen en je staat met je voetjes in de Middellandse Zee. Je bent in Nice, gelegen aan de Côte d’Azur. Eenmaal in de stad aangekomen valt meteen op dat sport en een gezonde levensstijl hier centraal staan. Er wordt volop hardgelopen op de kilometers lange boulevard om nog maar te zwijgen over de velen fietsers die voorbij sjezen.

Bike & hike

De Côte d’Azur is super goed te ontdekken op de fiets. Er zijn verschillende locaties in Nice waar je een goede mountainbike kunt huren. Zo is Riviera Cycling, gerund door een Engelsman en jaren woonachtig in het Franse Nice, een goede optie om een dag een begeleide fietstocht te boeken. De tochten liggen langs de spectaculaire kustlijn en in de bergen. Dankzij de ligging nabij de bergen en de omliggende skigebieden kun je hier namelijk fantastisch klimmen. Op de mountainbike, racefiets of met de lift omhoog en op een downhill bike naar beneden! Natuurlijk kun je in het omliggende berggebied ook super wandelen. De paden zijn onverhard en goed uitgestippelde routes zijn gemakkelijk te volgen. Intussen is het genieten geblazen van het panoramische uitzicht.

City

Het oude centrum kent een gezellige sfeer en hier vind je doordeweeks en in het weekend een aantal markten. Van antiekmarkt tot moderne kunst. De meest bekende is de bloemen, groente en fruit markt welke op dinsdag t/m zaterdag druk bezocht wordt door toeristen en locals. Je hoort hier alle talen door elkaar. Veelal Frans, Italiaans en Duits. Tegenwoordig hebben ook de Aziaten de stad Nice ontdekt en kijken zij hier hun ogen uit.

Net buiten het oude stadscentrum vind je de winkelcentra nabij het nieuwe Place Masséna. In 2009 werd dit plein compleet gerenoveerd en voorzien van kunstwerken van de Catalaan Jaume Plensa. Hier zitten 7 wereldleiders op een paal langs de trambaan die met elkaar ‘in gesprek’ zijn. Dit wordt gesymboliseerd door de constant wisselende kleuren licht. De recentelijk aangelegde tramlijn 1 brengt je van het nieuwe naar het oude centrum en over Place Garibaldi zo naar de haven!

Natuurlijk kun je in de stad ook een reguliere stadsfiets huren. Deze klik je eenvoudig los nadat je met je creditcard een aanbetaling hebt gedaan. Een dag een fiets huren doe je al vanaf 5 euro bij de zogeheten Velo Blue punten op straat.

Een paar geheimtips:

  • Nice ligt vlakbij de Italiaanse grens en dat is te merken in de keuken van velen restaurants. Een echte aanrader is dineren bij Di Più aan de boulevard, nabij het oude centrum. Vraag ernaar wanneer je in het oude centrum rondwandelt en iedereen weet je te vertellen waar het restaurant precies ligt!
  • Beste reisperiode: mei/juni en september/oktober. De temperatuur is dan comfortabel en de top drukte van de zomer ontwijk je precies.
  • Niets beter dan even bijkomen na een dagje strand of shoppen onder het genot van een kaas/worst plankje. Een echte aanrader op het terras van een van de barretjes in de smalle straten van het oude centrum!
  • Bij de VVV op het station kun je een kaart halen van de stad Nice en de omgeving. Hier kun je tevens informeren naar de precieze dagen van de verschillende markten.
  • Met bus 100 ben je in een uurtje in Monaco, ook wel Monte Carlo! Zeker de moeite waard om een keer gezien te hebben.
  • Last but not least: ga een keer lunchen in de haven. Hier is genoeg activiteit gedurende de dag, want de mooie privé motorboten met meerdere verdiepingen varen af en aan.
  • En wist je dat je vanuit Nice gemakkelijk kunt overvaren naar Corsica en het Italiaanse Sardinië!