Vijf tips om sneller te herstellen na een lange fietstocht

Heb je een rit gereden op de racefiets of mountainbike en voel je je de volgende ochtend zo stijf als een hark? Dan zijn onderstaande tips misschien nuttig voor jou!

Rek je gek!

Op de fiets gebruik je ontzettend veel spieren en dat terwijl je urenlang in dezelfde houding zit. Om te voorkomen dat je de ochtend na een ritje helemaal stijf bent, is het slim om na iedere tocht je spieren op te rekken! Zorg dat je dat doet wanneer je nog warm bent. Rek je hamstrings en kuiten, vervolg met je rug en nek en vergeet je schouders, armen en polsen niet! Om je op weg te helpen vind je op deze website een aantal goede oefeningen die je kunt doen.

Body & mind

Het rekken van je spieren kun je natuurlijk ook doen tijdens een yogales. Wie met regelmaat yoga of pilates lessen volgt zal merken dat ze minder spanning op de spieren heeft en meer kracht in haar lijf. Tevens zul je makkelijker in de relatief diepe fietshouding kunnen blijven zitten. En een lesje yoga geeft ook je brein de kans om lekker tot rust te komen!

Drink voldoende water

Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt om de afvalstoffen die zijn vrijgekomen bij het sporten te kunnen afvoeren. Door het transpireren kan je lichaam wel wat extra vocht gebruiken! Goed voor je lijf, goed voor je herstel!

Vul je zouten, mineralen en vitamines aan

Sporten maakt hongerig! En dat is niet voor niets, want je verbrand nogal wat calorien tijdens het fietsen. Gemiddeld zo’n 800 à 900 calorien per uur wanneer je gemiddeld 26 km/h rijdt. Zorg er dus voor dat je tijdens en na de fietstocht die vervelende hongerkop voor bent! Kies bijvoorbeeld voor vers fruit, spinazie, noten, avocado, ei, haring, brood of pasta.

Rust!

Plof niet meteen na een fietsritje op de bank, want daar kom je alleen maar heel erg stijf weer van af! Rek van te voren even, neem een warme douche en koel daarna goed af. Herstellen betekent je lichaam de tijd geven om bij te komen. Gun jezelf dus een goede nachtrust!