Voor naast je bel – Navigatie op je fietsstuur

Review door Micaela Romani


Garmin stuurde mij de Edge Touring Plus op, welke ik tijdens de Summer Rides en privé fietstochten uitgebreid getest heb. Of ik er blij van ben geworden? Tot op zekere hoogte wel, want ik heb leuke nieuwe fietspaden ontdekt. Maar de Garmin was niet zo snel en praktisch als ik had verwacht.

Wat Garmin zegt

De Garmin Edge Touring Plus is een navigatie voor op de weg en off-road met vooraf geladen Garmin Cycle Map. Je geeft een afstand op en kiest vervolgens uit drie opties voor een rondrit. Via een eigen account in het online programma “Garmin Connect” kun je op je computer ook vooraf een route uitstippelen en inladen in het toestel. De Garmin Edge Touring Plus kan samen met een hartslagmeter worden gebruikt en is voorzien van een barometrische hoogtemeter voor gedetailleerde hoogteprofielen. Het toestel is robuust en bestand tegen water. Op winterse dagen kun je met handschoenen de Garmin bedienen. Kosten? 299,- euro.

Routeplanning

Ik fiets vanaf de haven in Scheveningen naar de dom in Utrecht. Gewoon omdat het kan, omdat het prachtig mooi weer is en omdat er een noordwesten wind opkomt. Wind mee is mijn favoriet! Ik log in mijn account op Garmin Connect in en stippel een route uit die alleen verharde fietspaden volgt. Van Zoetermeer via Benthuizen naar Boskoop, door Bodegraven en Woerden naar hartje Utrecht. Een mooie route langs de Oude Rijn! Eenmaal de route gepland is het de bedoeling dat je het toestel middels een usb kabel aansluit en de route verzend naar het toestel. Het sync proces duurt een kleine 2 minuten en vervolgens staat de route op het toestel. Helaas werkte het niet zo makkelijk. Twee keer heb ik de Garmin moeten ontkoppelen en weer opnieuw moeten aansluiten met de usb kabel, de route versturen naar het toestel en vervolgens checken of deze er op staat. Het is gelukt! De batterij is vol dus ik kan vertrekken. Ik verzamel mijn spullen en heb de Garmin geïnstalleerd op het stuur van mijn racefiets. Ik ben klaar om te gaan.

On the road

De Edge Touring Plus is makkelijk in gebruik, maar verwacht geen snel toestel. Het toestel heeft even nodig om een gps signaal te ontvangen alvorens de route kan worden gestart. Eenmaal onderweg geeft de Garmin bij belangrijke kruispunten en rotondes met pijlen duidelijk aan waar je naar toe moet fietsen, echter is de Garmin soms wat laat met het signaal afgeven. Zo nader ik op mijn racefiets met 30 km/uur een rotonde en weet ik pas op de rotonde waar ik eraf moet. Ik rijd verkeerd en merk op dat een melding “uit koers” op het scherm blijft staan en een alternatieve route niet snel berekend wordt. Zo komt het voor dat ik meerdere keren stil sta, op mijn schermpje moet kijken en moet wachten totdat de Garmin weet waar hij mij naar toe gaat sturen. Gelukkig weet ik de weg het eerste stuk uit mijn hoofd en geef ik de Garmin even de tijd om op gang te komen. Hoe dichter ik bij Utrecht kom, hoe meer ik op de Garmin moet gaan vertrouwen. Hier ben ik nog nooit geweest!

Gebruiksgemak

Met de steeds groter wordende smartphones zijn we een beetje verwend met het aflezen van informatie. De Garmin Edge Touring Plus heeft een relatief klein scherm en in combinatie met de gepolariseerde glazen van mijn fietsbril is de informatie niet altijd even goed leesbaar. Ook de inval van direct zonlicht en de kleurkeuze van de pijlen bemoeilijkt het aflezen van de route op de Garmin. Instelling als dag- en nachtlicht van het scherm maken daarin helaas geen verschil.

Opvallend is de duur van de batterij en de instellingen rondom het automatisch uitschakelen van het toestel. Onderweg is het toestel 3x uitgevallen om onverklaarbare redenen. Ik schakel het toestel weer in, laat hem even zoeken naar gps signaal en eet intussen mijn ijsje, terwijl ik in het centrum van Woerden op een bankje uitrust. Met een 100% opgeladen Garmin vertrok ik vanuit Den Haag naar Utrecht. Precies 3 uur en 18 minuten later bereik ik mijn eindbestemming. Ik sta in het centrum van Utrecht en gelukkig kan ik het station makkelijk vinden, want de Garmin is leeg! Wellicht dat er her en der nog wat spaarzame instellingen kunnen worden geoptimaliseerd, zodat de Garmin wat langer meegaat, maar ik heb ze zo gauw niet gevonden.

Nooit meer hetzelfde trainingsrondje

Wat ontzettend leuk is aan de Edge Touring is de optie om een route te laten uitstippelen. Je schakelt de Garmin in, kiest de afstand en vervolgens laat je het toestel berekenen. Daarna heb je keuze uit 3 routes die je kunt fietsen. Dit zijn rondjes die je altijd weer terugbrengen naar jouw startlocatie. Zo fiets je tijdens een trainingsritje van 50 km iedere week een andere route! Voordeel is dat de kortere routes tot ongeveer 50-60 km wel snel inladen, ook wanneer je deze vanuit Garmin Connect hebt geïmporteerd.

Met een beetje geduld is de Garmin Edge Touring Plus echt wel een mooi navigatiesysteem voor op je fiets. Misschien is deze versie van Garmin meer geschikt voor toerfietsers die met tassen aan hun bagagedragers het land willen verkennen en daarbij rustig rijden. De racers onder ons fietsen de Garmin eruit!

Kijk voor meer informatie op www.garmin.com