Waarom samen fietsen zo goed voor je is

Fiets je graag alleen of met een groep? “In een groep”, roept een van de BeautyCycling dames tijdens een summer ride in de zomer van 2015. Ze legt uit dat ze zo een stok achter de deur heeft om wél elke 2 weken op de fiets te zitten én daarbij is het ook nog eens super gezellig om met meerdere vrouwen op pad te zijn.

Samen uit, samen thuis

Samen fietsen betekent ook samen finishen. En dus is het belangrijk dat je met elkaar het tempo afspreekt en onderweg kijkt of iedereen het kan bijhouden. Kun je het niet bijhouden? Geef dit aan de rest van de groep aan, houd even een korte pauze voor een slok water of een banaantje en fiets daarna weer gezamenlijk verder op een aangepast tempo.

Lunchpauze

Op lange ritten is het fijn om een lunchstop in te lassen halverwege de rit. Zo kun je bijtanken, koffie leuten, je vergapen aan warme soep, tosti’s of een frisse salade en even naar het toilet. Zo is een rit van 100 km ineens 2x 50 km geworden en daardoor speel je een mentaal spelletje met jezelf. Want 2x 50 km opgedeeld in een ochtend en een middag ritje klinkt ineens heel aannemelijk! Door de gezellige lunch met de groep ben je helemaal klaar voor de terugweg.

Uit de wind rijden

Het voordeel van fietsen in een groep is dat je zo nu en dan áchter iemand kunt fietsen. Zo profiteer je van een windscherm voor je. Fiets je midden in de groep, dan rijd je heel beschermd en kost het je minder kracht en energie om de afstand af te leggen. Wanneer je met de andere dames zo nu en dan wisselt van plek in de groep, heeft iedereen de kans om een stuk heel relaxed mee te rollen!

Boost van zelfvertrouwen

Tijdens fietsritjes wordt er heel wat afgekletst. Over het werk, de verkering, de hond maar zeker ook over het fietsen. Zo motiveer je elkaar tijdens het fietsen in een ongedwongen sfeer en merk je dat je een boost aan zelfvertrouwen krijgt. Het klinkt als mooie praatjes en je denkt nu misschien ‘het zal wel’ totdat je een keer bent meegereden en de uitdaging bent aangegaan met de andere dames maar vooral met jezelf.

Trots op jezelf

Eenmaal thuis op de bank na een hete douche en een goede maaltijd kun je niet anders dan trots zijn op jezelf. De Strava-likes stromen binnen en familie en vrienden laten je weten trots op je te zijn nadat je een flinke afstand hebt afgelegd op de fiets. •