Wat zit er in jouw zadeltasje?

Het zadeltasje is een weinig besproken accessoires van de fiets. Maar dames, dit zadeltasje kan ervoor zorgen dat je bij pech gevallen altijd weer thuis komt! Tenminste, wanneer je de juiste inhoud bij je hebt en weet hoe je dat moet gebruiken. Aanschaffen zo’n mini beauty case dus! Maar welke en wat moet er dan in?!

Het zadeltasje hangt logischer wijs onder je zadel en is minimaal voorzien van bandenlichters, een nieuwe binnenband en een tooltje (eventueel mét kettingpons). Daarnaast kun je in je zadeltasje vaak ook spulletjes kwijt als een id-bewijs, zorgpasje en wat (munt)geld voor bijvoorbeeld een pont, een tampon en een huissleutel. Kleine praktische spullen, maar het tasje is natuurlijk niet oneindig!

Zadeltasjes

Iedere fietsenwinkel die sportieve fietsen en racefietsen verkoopt, heeft een accessoires afdeling met handschoentjes, helmen, fietsschoenen, pompen, tooltjes, bandenlichters én jawel… zadeltasjes! Kies een tasje waar jij goed mee om kunt gaan. Kies of het tasje alleen aan je zadel hangt of ook een bandje heeft om je zadelpen. Beoordeel of je de rits op een logische plek vindt zitten wanneer het tasje onder je zadel hangt. De grootte van het tasje hangt af van de spullen die je erin gaat stoppen. Zorg ervoor dat minimaal een set bandenlichters, een nieuwe binnenband en een tooltje erin passen!

Pech onderweg: lekke band

De bandenlichters en binnenband zijn de allerbelangrijkste spullen in je zadeltasje. Bij een lekke band kun je met de bandenlichters de oude binnen- en buitenband van het wiel afhalen en de nieuwe binnenband gebruiken. Om te voorkomen dat de binnenband lek gaat in het tasje door andere scherpere spullen, kun je deze het beste in een apart zakje meenemen. Sommige zadeltasjes hebben handig ingedeelde binnenvakjes voor bijvoorbeeld je binnenband of tooltje. Het tooltje is praktisch en heeft alle veelvoorkomende inbus groottes erop, zodat je een en ander kunt vast draaien wanneer dat onderweg nodig is.

Geld

Natuurlijk is het meenemen van je id-bewijs en het pasje van je zorgverzekeraar altijd slim. Mocht je ten val komen, dan weten omstanders met wie ze te maken hebben. Daarnaast is (munt)geld handig. In Nederland liggen heel wat kleine pontjes die je kunt oversteken. Deze betaal je vaak cash en kosten 1 à 2 euro.

Regen

Het zadeltasje is vaak redelijk waterafstotend, maar niet altijd even waterdicht. Houd er dus rekening mee dat de spullen in dit tasje vochtig kunnen worden. Met name wanneer het regent en je een fiets hebt zonder spatbord. Onder je zadel wordt het net zo nat als je billen en je rug. Zand en modder kun je er het beste ook meteen afspoelen (net als het schoonmaken van de hele fiets na een rit) zodat de rits soepel blijft lopen.

Heb je alle spullen in je zadeltasje maar heb je werkelijk waar geen idee hoe je deze moet gebruiken? BeautyCycling organiseert met regelmatig een workshop ‘pech onderweg’ speciaal voor dames met een racefiets, mountainbike of andere sportieve fiets. Zo leer je hoe je een band moet vervangen met behulp van de inhoud van jouw zadeltasje! Heb je er (nog) geen? Kijk eens in jouw dichtstbijzijnde wielerzaak voor een mooi tasje!