Winterverhaal: Snowbiken in Tirol!

Fietsverhaal van Micaela Romani


In januari 2016 reisde ik af naar Innsbruck. Deze Oostenrijkse stad biedt een prima aansluiting naar omliggende skigebieden als Kühtai, Axamer Lizum en de Nordkette. Echter vloog ik niet naar Innsbruck om er in de buurt te skiën. Direct na het landen startte mijn zoektocht naar een fiets want ik wilde o zo graag fatbiken in de sneeuw!

Bij de VVV in het centrum van Innsbruck wisten ze mij te vertellen dat ik in Seefeld bij de lokale skishop een aantal fatbikes zou aantreffen. Mooi! De trein in en gaan! Ik heb me gehuld in een warme skibroek en winterjas met twee laagjes skiondergoed eronder. Best fris in de bergen! De eerste dikke laag sneeuw van het seizoen is gevallen en de meeste vakantiegangers struinen met ski’s op hun nek over straat, op weg naar de piste. Ik wandel rustig op mijn stevige bergschoenen het treinstation uit en het dorp in. Seefeld is een gezellig dorp waar ik meteen een Nederlandstalig echtpaar tref. Zij zijn hier voor hun jaarlijkse wandelvakantie samen met een bevriend echtpaar. We praten even, ik wens ze nog veel plezier en zet mijn zoektocht naar de skishop verder. Nabij de langlaufloipe vind ik de ‘place to be’. De muziek galmt in de hippe bar genaamd Woods boven de skishop Norz! Daar moet ik zijn!

Papieren invullen, kopie paspoort afgeven en gaan! De bandjes worden nog even opgepompt, niet te hard, en het is tijd om te trappen. De verhuurder geeft de tip om de wandelpaden te volgen en drukt een kaart in mijn handen. Het wandelnetwerk is groot genoeg om je meerdere dagen op de fatbike te vermaken. Ik kies voor een route van 10 km naar Mösern.

De verse sneeuw zorgt voor een losse laag op het aangestampte wandelpad en dus is het nog niet zo makkelijk om tempo te maken! Bezweet en compleet ondergesneeuwd kom ik aan in Mösern. Een piepklein dorpje met een handjevol langlaufers, twee wandelaars en een sneeuwschuiver. De geur van koeienmest komt op me af en ik vind een mooi plekje om even te schuilen, een broodje te eten en op adem te komen… in de koeienstal van een boer! Buiten is het witter dan wit. Prachtig!!

Ik vervolg mijn route. Dit keer rijdt vriendlief voorop om de nodige foto’s te maken wanneer ik langsraas. Nou… ‘raas’…. zo hard gaat dat niet op een fatbike. Zowel omhoog als omlaag heb je veel grip maar zeker ook veel weerstand! De grip van de banden in de sneeuw biedt zekerheid en maakt het fatbiken voor iedereen toegankelijk. Wanneer je een beetje een basisconditie hebt en kunt fietsen, kun je fatbiken! En of je dat nu op het strand van Scheveningen doet of in de sneeuw in de bergen. Je moet het eens gedaan hebben, want het is ontzettend leuk om te doen!

In Scheveningen mag je ‘s winters fietsen op het strand, maar zodra het zomerseizoen start is dit niet meer toegestaan. In Seefeld wordt, net als in andere berggebieden waar het snowbiken een opkomende trend is, het fietsen op de wandelpaden gedoogd. Wandelaars kijken vol bewondering op en maken ruimte voor je zodat je ze kunt passeren. Ze zijn enthousiast en omarmen deze nieuwe wintersport met beide armen, een glimlach en een aanmoediging! •